Google+ Deník Networkera: Cestou necestou, polem nepolem… Aneb jdi si za svým!

pátek 13. června 2014

Cestou necestou, polem nepolem… Aneb jdi si za svým!

Viděli jste někoho, kdo se snaží změnit zaběhnuté způsoby ve společnosti, vymýšlí nový způsob propagace, prodeje? Napadlo vás také, že je to blázen a určitě mu to nemůže fungovat?

Myslím, že se to někdy stalo každému z nás. Jsme tak vychováni. Minulá doba všem diktovala, jak se mají chovat, co mají říkat a jak mají myslet – ideálně nemyslet… Dnes už ale vidíme, že nestačí chodit po vyšlapaných cestičkách. Pokud chceme být úspěšní, opravdu úspěšní, musíme si tu svou teprve vybudovat. 

Vnímat nápady a znamení, které nám sesílá sám vesmír na denní bázi. Musíme být otevření a nebát se jít do akce.

Jestliže dostanete nápad například na nový výrobek, objevíte díru na trhu, nebo cokoliv podobného, je to vlastně dar. Vesmír takovýto dar sešle několika lidem najednou, protože ví, že většina lidí si to rozmyslí. Ale ten kdo se vrhne do akce a půjde si za svým, tak uspěje. I když si pak řeknete – to už mě napadlo dávno… 


Rozdíl je v tom, že on udělal akci! Nenechal se odradit ani vlastními pochybnostmi, ani okolím. Šel do akce a uspěl.

Nejtěžší je na tom právě tato fáze – dostanete nápad, zalíbí se vám, jste z něj nadšení. Pochlubíte se partnerce/partnerovi, nejlepšímu příteli, rodině… A protože je to pro každého z nich něco nového, neuchopitelného, s velkou pravděpodobností vám vysází na stůl tisíc důvodů, proč se nemáte ani pokoušet, proč je to nereálné…

Jenže kde bychom byli dnes, kdyby se nechal odradit Edison, Tesla, Einstein a další osobnosti naší historie. Nenavštívili patentový úřad jednou a dost… Zkoušeli to znovu a znovu, než uspěli. Věřili, věřili sami sobě, své intuici.

Přesuňme se více do současnosti - Ač nejsem fanouškem nakousnutého jablka, tak je to firma, která udává směr v IT technologiích. Určitě není jediná, ale většinou je první.  Steve Jobs byl velkým vizionářem, věřil, že je potřeba vše co nejvíce uživatelsky zjednodušit a trh tím bude osloven. A co se stalo? Dnes je Apple na vrcholu.

Myslíte si, že by to dokázal, kdyby poslouchal všechny ostatní, kteří mu říkali – „Ty jsi se zbláznil? Dotykové prkýnko bez klávesnice nikdo používat nebude…“ Samozřejmě, že ne.  Věřil svému přesvědčení. Dokázal svou víru vtisknout i do nejbližších spolupracovníků a první iPad spatřil světlo světa.

Důležité je vědět kam chcete dojít, proč tam vlastně jdete a pak už jen naplánovat cestu. Většinou když dostanete nápad, osloví vás, ale netušíte, jak ho zrealizovat. To tak mají ale všichni. Jakmile se ale rozhodnete, že sice ještě nevíte jak, ale nápad uskutečníte, tak vykročíte na onu cestu do neznáma. Víte kam jdete, víte také proč tam jdete, ale netušíte kudy. Právě zaměření je to jediné co vás udrží ve správných kolejích.

Je to jako když jedete autem ve tmě. Znáte svůj cíl, ale světla vám cestu odkrývají po kouskách… Občas potkáte zatáčku, možná si najedete i o nějaký ten kilometr navíc, než bylo třeba, protože jste špatně odbočili, ale protože víte kam jedete, tak se k cíli dostanete.

S nápadem je to stejné. Jakmile znáte cíl a máte své proč, cesta se vám ukáže. Na vás už potom je, jak moc toužíte po dosažení cíle. Jen to vám pomůže neztratit se.


Vybavíte si také vy nějakou příhodu, ze svého života, kde jste byli přesvědčeni, že to může vyjít, ale okolí vás odradilo? Podělte se o to v komentářích pod článkem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat